18 yaşını dolduranlardan sosyal güvencesi olmayan herkesin gelir testi yaptırmak suretiyle genel sağlık sigortalısı olduğu, şeklindeki kuralın tek istisnası memur çocuklarıdır. Memur çocukları, 25 yaşını dolduruncaya kadar, gelir testi yaptırmadan anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alabilmektedirler.
Ancak, 25 yaşını dolduruncaya kadar memur anne veya baba üzerinden sağlık yardımından yararlanabilmek için, memur baba veya annenin 1 Ekim 2008’den önce memuriyet hayatına başlaması ve çocuğun 1 Ekim 2008 öncesi doğumlu olması gerekmektedir.
Memur çocuklarından erkek olanlar için durum değişikliğinin de iyi bilinmesi gerekmektedir. Şöyle ki; erkek çocuk 25 yaşını doldurmadan önce işe girip çıkmışsa ve daha sonra ebeveyni üzerinden SGK’dan sağlık yardımı almak istiyorsa, SGK bu erkek çocuğu ancak öğrenimi devam ediyorsa anne veya babası üzerinden, gelir testi yaptırmadan sağlık yardım hakkı vermektedir.
Aksi takdirde, yani işe 1 Ekim 2008’den sonra işe giren çocuk, işten çıktığında, öğrenimi yoksa, memur anne veya babası üzerinden sağlık yardımı alamamaktadır. Bu durumdaki erkek çocuğun yeniden sağlık sigortası kapsamına alınabilmesi için, SYD vakıflarından gelir testi yaptırmak suretiyle, genel sağlık sigortası primi ödemesi gereklidir.